BILETE

Bilet intrare adulți – 20 lei
Bilet familie MNIT – 40 lei
Elevi și studenți – 5 lei
Pensionari – 10 lei

PROGRAM

Marți - Duminică: 10:00 - 18:00
(ultima intrare 17.30)
Luni: închis

CONTACT

Str. Constantin Daicoviciu nr. 2, Cluj-Napoca
Tel:+4 0752108705
Email: secretariat@mnit.ro
Web: www.mnit.ro

NOUTĂȚI

VIEW ALL -

EXPOZIȚII

VIEW ALL -

EDUCAȚIE MUZEALĂ

VIEW ALL -
  • 11 septembrie 2023 by MNIT, in EDUCAȚIE MUZEALĂ,NOUTĂȚI
    CARTUȘUL
    Cea de-a noua activitate din cadrul proiectului de educație muzeală&nb...
    READ MORE +
  • 24 august 2023 by MNIT, in EDUCAȚIE MUZEALĂ,NOUTĂȚI
    SCRIEREA – LIMBAJUL ZEILOR
    Marți, 29 august, 13.30, MNIT . . Dăm startul înscrierilor la cea de a opta acti...
    READ MORE +
  • 01 august 2023 by MNIT, in COLABORĂRI,EDUCAȚIE MUZEALĂ,NOUTĂȚI
    MICUL ARHEOLOG
    . . Tocmai se desfășoară școala de vară „Micul arheolog” de la Coste...
    READ MORE +

EVENIMENTE

VIEW ALL -

PROGRAMEAZĂ O VIZITĂ GHIDATĂ!

O vizită la muzeu poate deveni cu mult mai savuroasă dacă este însoțită de poveștile obiectelor, pe care le cunosc cel mai bine specialiștii muzeului. Pentru ca vizita să fie cât mai plăcută este necesară o programare a ghidajelor cu cel puţin trei zile în avans, la numărul de telefon 0752.108723. Dacă doriți o vizită ghidată sâmbăta sau duminica, vă rugăm să realizați o programare până cel târziu joi, la ora 16.00. În cazul în care nu sunt respectate orele programate, nu putem garanta asigurarea ghidajului. Pentru vizite de grup (inclusiv pentru participanții la programul național “Școala Altfel”) este necesară o programare.

MUZEUL FARMACIEI

se va redeschide curând

MUZEUL FARMACIEI

Colecţia este expusă în cea mai veche farmacie din Cluj, atestată în secolul al XVI-lea. Colecția include circa 2500 de bunuri culturale din întrega Transilvanie, majoritatea recipiente farmaceutice, dar și sticlărie și aparatură de laborator, cărți și documente și vechi leacuri (materia medica).

PHARMATRANS

FARMACIILE SECOLELOR XVI-XX DIN TRANSILVANIA. COLECȚIA DE ISTORIE A FARMACIEI DIN CLUJ-NAPOCA
Proiect de cercetare exploratorie al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca, cod proiect PN-III-P4-ID-PCE-2020-1562

VIZITAȚI-NE DE ACASĂ!

Câteodată, situațiile extreme scot din noi ce e mai bun. Poate că, dacă nu am fi fost atât de forțați de situație să stăm în case, nu am fi simțit niciodată atât de acut dorința de a ieși și nici nu am fi apreciat atât de mult ideea de explorare. Dar așa, ne-am gândit să vă ajutăm să mai evadați din universurile voastre interioare și să călătoriți alături de noi în timp și spațiu. Așa s-a născut ideea rubricilor: “Tururi virtuale”, ”Arheologia de acasă”, “Muzeul de acasă” și “High Classic Transylvania”.

EVENIMENTE VIITOARE

Putem face istorie împreună!

REDESCHIDEM COLECȚIA DE ISTORIE A FARMACIEI

Casa Hintz, Piața Unirii, 28
Lucrările la Casa Hintz se apropie de final. În anul 2023 ne propunem să redeschidem Colecția de Istorie a Farmaciei.

2023

GALERIA ISTORICĂ A TRANSILVANIEI

Pas cu pas, muzeul la care visăm prinde formă și se apropie de realitate. În câțiva ani, ne vom putea bucura de el.

2026

HAI ÎN ECHIPA NOASTRĂ CA VOLUNTAR!

Stagiul de voluntariat se adresează absolvenților, masteranzilor şi doctoranzilor instituţiilor de profil (istorie, arheologie, istoria artei, turism cultural, sociologie). Ai nevoie de o cerere scrisă și de o copie după cartea de identitate, pe care să le depui la sediul muzeului (C. Daicoviciu, nr. 2), de luni până vineri, între 09.00 și 15.00. Informaţii suplimentare: tel: 0264595677, email: secretariat@mnit.ro

SUNTEM MUZEU


Cercetăm, colectăm, conservăm, interpretăm și expunem moștenirea noastră materială și imaterială
Suntem deschiși publicului, suntem accesibili și incluzivi
Suntem în serviciul societății, promovăm diversitatea și sustenabilitatea
Funcționăm și comunicăm în mod etic, profesional și cu participarea comunității
Oferim experiențe variate pentru educație, recreere, reflecție și împărtășire de cunoștințe

Cercetăm

Cu multă pasiune și respect pentru trecut încercăm să aflăm istoria artefactelor din colecția noastră, pentru a afla istoria comunității noastre, a orașului nostru, a Transilvaniei.

Colecționăm

Muzeul nostru are un patrimoniu de peste 450 000 de piese. Avem de spus tot atâtea povești, care împreună, conturează istoria și identitatea Transilvaniei. Trebuie doar să le descoperiți.

Conservăm și restaurăm

În cadrul laboratorului sunt angajați experți restauratori, specialiști în restaurare ceramică/sticlă, textile, metale, hârtie, lemn și pictură. Cercetăm, publicăm și participăm la conferințe naționale și internaționale, dar și la saloane de restaurare.

Educăm

Activitățile noastre de educație muzeală sunt dedicate tuturor categoriilor de vârstă și oferă experiențe atractive, interactive și interdisciplinare, pentru ca vizitatorii noștri să cunoască mai bine istoria obiectelor pe care le expunem.

Expunem

Muzeul organiză numeroase expoziții temporare indoor și outdoor, la sediul nostru, la sediile partenerilor noștri sau în spații neconvenționale.

Publicăm

Tot ce știm despre patrimoniul nostru încercăm să împărtășim. Publicăm studii de specialitate, tipărim în fiecare an revista muzeului, participăm la conferințe, workshopuri și ateliere.

MUZEUL ÎNAINTE DE A FI MUZEU

Imaginea alăturată este o fotografie realizată de celebrul fotograf clujean Ferenc Veress (1832-1916), un peisaj de iarnă citadin de la finele secolului 19, în care se profilează turnul Bisericii Franciscane din actuala Piață a Muzeului și clădirea în care azi funcționează Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Adică noi.
Clădirea nu a fost construită pentru a fi muzeu, inițial, ea a fost o casă privată, ridicată la începutul secolului 19 de maiorul Dániel Petrichevich-Horváth. Un mare iubitor de teatru și de cultură, acesta spera să o transforme într-un centru care să coaguleze viața culturală a Clujului.
În anul 1933 are loc deschiderea Muzeului de Antichități, de pe lângă Institutul de Studii Clasice, iar din anul 1963 ia oficial naștere actualul muzeu de istorie.
Azi, chiar dacă este un spațiu dedicat istoriei, ne dorim să menținem măcar o parte din scopul inițial al clădirii și aceasta să chiar fie chiar un centru în care, încet, să se (re)coaguleze viața culturală a orașului, sau măcar o parte din ea. Mai multe despre Cluj și istoria sa puteți afla dacă ne vizitați.

TOP