BILETE

Bilet intrare adulți – 20 lei
Bilet familie MNIT – 40 lei
Elevi și studenți – 5 lei
Pensionari – 10 lei

ORAR

Marți - Duminică: 10:00 - 18:00
(ultima intrare 17.30)
Luni: închis

CONTACT

Str. Constantin Daicoviciu nr. 2,
Cluj-Napoca

Tel: 0264595677
Mobil: +4 0752108705
secretariat@mnit.ro
www.mnit.ro

NOUTĂȚI

VIEW ALL -

EXPOZIȚII

VIEW ALL -

EDUCAȚIE MUZEALĂ

VIEW ALL -

EVENIMENTE

VIEW ALL -
  • 02 ianuarie 2024 by MNIT, in EVENIMENTE,EVENIMENTE TRECUTE
    MUZEUL FARMACIEI
    15 ianuarie 2024, de la ora 17:00 Stimați iubitori ai istoriei și patrimoniului ...
    READ MORE +

MUZEUL FARMACIEI

MUZEUL FARMACIEI

Colecţia este expusă în cea mai veche farmacie din Cluj, atestată în secolul al XVI-lea. Colecția include circa 2500 de bunuri culturale din întrega Transilvanie, majoritatea recipiente farmaceutice, dar și sticlărie și aparatură de laborator, cărți și documente și vechi leacuri (materia medica).

ORAR: marți-duminică, 10.00-18.00

TARIFE
Bilet intrare adulți (întreg) – 30 lei
Bilet combinat MNIT + Muzeul Farmaciei – 40 lei
Bilet de familie Muzeul Farmaciei (2 adulți + 1 copil, restul copiilor beneficiază de intrare gratuită) – 60 lei
Bilet de familie combinat MNIT + Muzeul Farmaciei (2 adulți + 1 copil, restul copiilor beneficiază de intrare gratuită – 100 lei

PHARMATRANS

FARMACIILE SECOLELOR XVI-XX DIN TRANSILVANIA. COLECȚIA DE ISTORIE A FARMACIEI DIN CLUJ-NAPOCA
Proiect de cercetare exploratorie al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca, cod proiect PN-III-P4-ID-PCE-2020-1562

REZERVĂ O VIZITĂ GHIDATĂ!

O vizită la muzeu poate deveni cu mult mai savuroasă dacă este însoțită de poveștile obiectelor, pe care le cunosc cel mai bine specialiștii muzeului. Pentru ca vizita să fie cât mai plăcută este necesară o programare a ghidajelor cu cel puţin trei zile în avans, la numărul de telefon 0752.108723. Dacă doriți o vizită ghidată sâmbăta sau duminica, vă rugăm să realizați o programare până cel târziu joi, la ora 16.00. În cazul în care nu sunt respectate orele programate, nu putem garanta asigurarea ghidajului. Pentru vizite de grup (inclusiv pentru participanții la programul național “Școala Altfel”) este necesară o programare.

VIZITAȚI-NE DE ACASĂ!

Câteodată, situațiile extreme scot din noi ce e mai bun. Poate că, dacă nu am fi fost atât de forțați de situație să stăm în case, nu am fi simțit niciodată atât de acut dorința de a ieși și nici nu am fi apreciat atât de mult ideea de explorare. Dar așa, ne-am gândit să vă ajutăm să mai evadați din universurile voastre interioare și să călătoriți alături de noi în timp și spațiu. Așa s-a născut ideea rubricilor: “Tururi virtuale”, ”Arheologia de acasă”, “Muzeul de acasă” și “High Classic Transylvania”.

EVENIMENTE VIITOARE

Putem face istorie împreună!

GALERIA ISTORICĂ A TRANSILVANIEI

Pas cu pas, muzeul la care visăm prinde formă și se apropie de realitate. În câțiva ani, ne vom putea bucura de el.

2026

HAI ÎN ECHIPA NOASTRĂ CA VOLUNTAR!

Stagiul de voluntariat se adresează absolvenților, masteranzilor şi doctoranzilor instituţiilor de profil (istorie, arheologie, istoria artei, turism cultural, sociologie). Ai nevoie de o cerere scrisă și de o copie după cartea de identitate, pe care să le depui la sediul muzeului (C. Daicoviciu, nr. 2), de luni până vineri, între 09.00 și 15.00. Informaţii suplimentare: tel: 0264595677, email: secretariat@mnit.ro

SUNTEM MUZEU


Cercetăm, colectăm, conservăm, interpretăm și expunem moștenirea noastră materială și imaterială
Suntem deschiși publicului, suntem accesibili și incluzivi
Suntem în serviciul societății, promovăm diversitatea și sustenabilitatea
Funcționăm și comunicăm în mod etic, profesional și cu participarea comunității
Oferim experiențe variate pentru educație, recreere, reflecție și împărtășire de cunoștințe

CERCETĂM

Cu multă pasiune și respect pentru trecut încercăm să aflăm istoria artefactelor din colecția noastră, pentru a afla istoria comunității noastre, a orașului nostru, a Transilvaniei.

COLECȚIONĂM

Muzeul nostru are un patrimoniu de peste 450000 de piese. Avem de spus tot atâtea povești, care împreună, conturează istoria și identitatea Transilvaniei. Trebuie doar să le descoperiți.

CONSERVĂM ȘI RESTAURĂM

În cadrul laboratorului sunt angajați experți restauratori, specialiști în restaurare ceramică/sticlă, textile, metale, hârtie, lemn și pictură. Cercetăm, publicăm și participăm la conferințe naționale și internaționale, dar și la saloane de restaurare.

CONSTRUIM

Am lansat proiectul pentru construirea Galeriei Istorice a Transilvaniei, care va fi un al doilea sediu al muzeului. Modern, având ca funcțiuni principale găzduirea de expoziții, evenimente și activitati conexe, depozite și laboratoare de restaurare, acesta va fi adecvat nevoilor noastre actuale.

DESCOPERIM

Una dintre activitățile muzeului sunt săpăturile arheologice. Fie că sunt lucrări de mare anvergură sau de mai mici proporții sunt o practica curentă şi deosebit de importantă pentru muzeul nostru.

EDUCĂM

Activitățile noastre de educație muzeală sunt dedicate tuturor categoriilor de vârstă și oferă experiențe atractive, interactive și interdisciplinare, pentru ca vizitatorii noștri să cunoască mai bine istoria obiectelor pe care le expunem.

EXPUNEM

Muzeul organiză numeroase expoziții temporare indoor și outdoor, la sediul nostru, la sediile partenerilor noștri sau în spații neconvenționale.

PUBLICĂM

Tot ce știm despre patrimoniul nostru încercăm să împărtășim. Publicăm studii de specialitate, tipărim în fiecare an revista muzeului, participăm la conferințe, workshopuri și ateliere.

MUZEUL ÎNAINTE DE A FI MUZEU

Imaginea alăturată este o fotografie realizată de celebrul fotograf clujean Ferenc Veress (1832-1916), un peisaj de iarnă citadin de la finele secolului 19, în care se profilează turnul Bisericii Franciscane din actuala Piață a Muzeului și clădirea în care azi funcționează Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Adică noi.
Clădirea nu a fost construită pentru a fi muzeu, inițial, ea a fost o casă privată, ridicată la începutul secolului 19 de maiorul Dániel Petrichevich-Horváth. Un mare iubitor de teatru și de cultură, acesta spera să o transforme într-un centru care să coaguleze viața culturală a Clujului.
În anul 1933 are loc deschiderea Muzeului de Antichități, de pe lângă Institutul de Studii Clasice, iar din anul 1963 ia oficial naștere actualul muzeu de istorie.
Azi, chiar dacă este un spațiu dedicat istoriei, ne dorim să menținem măcar o parte din scopul inițial al clădirii și aceasta să chiar fie chiar un centru în care, încet, să se (re)coaguleze viața culturală a orașului, sau măcar o parte din ea. Mai multe despre Cluj și istoria sa puteți afla dacă ne vizitați.

TOP