The Mystery of Mithras. Exploring the Heart of Roman cult/Mysterium Mithras: Annäherungen an einen römischen Kult”
10 aprilie 2022-30 aprilie 2023, Muzeul de Arheologie din Frankfurt
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei participă cu un bun cultural la expoziția internațională „The Mystery of Mithras. Exploring the Heart of Roman cult” organizată la Muzeul de Arheologie din Frankfurt în perioada 10.04.2022-30.04.2023.
Proiectul vizează realizarea unei expoziții itinerante dedicate unuia dintre cele mai fascinante culte ale antichității, cultul zeului Mithras. Într-o lume care cunoștea o multitudine de zei, acest cult venit din Orient a beneficiat de un success fulminant care va rezista mai mult de trei secole de la un capăt la altul al imperiului unificat de Roma, din ținuturile înalte ale Scoției până în deșertul Saharei, de la plajele Atlanticului până la malurile Eufratului. Chiar dacă cercetările arheologice nu încetează să revele an după an mărturii ale acestui cult revoluționar, Mithras continua să rămână o enigma care a suscitat curiozitatea încă din timpul Renașterii. Adepții săi, reuniți în comunități discrete, secrete, rememorau istoria mitică a zeului îndeplinind o serie de ritualuri rămase pentru mult timp misterioase.
Muzeul clujean întregește imaginea cultului mithraic în provinciile Imperiului Roman, expunând o piesă remarcabilă, un relief care reprezintă scena mitică a uciderii taurului de către Mithras. Nu se cunoaște cu exactitate locul de desoperire al reliefului ci doar faptul că provine din Transilvania ceea ce îl localizează în zona central-nordică a provinciei Dacia. Mithras Taurochtonos ocupă centrul scenei: călare pe taur, zeul îl înjunghie cu un pumnal. De o parte și de alta sunt reprezentați Cautes și Cautopates iar deasupra acestora, în bust, Luna și Sol.