Șantierul arheologic Ungheni, Sit 1
În ”vizitele” pe care vi le oferim pe șantierele noastre arheologice, de data aceasta vă purtăm pe un alt tip de șantier. Dacă până acum v-am prezentat mai mult șantiere de cercetări arheologice sistematice, acum vă prezentăm unul din categoria celor preventive sau de salvare. Acestea apar în contextul unor lucrări de amenajare sau de construcții, când, în urma excavărilor, ies la suprafață diverse ”lumi”. De exemplu, construirea Autostrăzii Transilvania a dus la identificarea pe traseu nu doar a unuia, ci a mai multor situri arheologice. Printre acestea se numără și cel de la Ungheni (Sit 1), cercetat în anul 2016. Suprafața cercetată, de aproximativ 3,2 ha, se află între localitățile Ungheni și Ogra, jud. Mureș, la sud de drumul european E60, fiind străbătută de pârâul Cerghid. Descoperirile arheologice din această zonă se încadrează din punct de vedere cronologic în epoca bronzului, epoca fierului și perioada medievală.
Din punct de vedere tehnic, cercetarea s-a realizat atât mecanizat, prin decaparea succesivă a straturilor de pământ pentru identificarea eventualelor complexe arheologice, cât și manual, prin cercetarea sistematică a complexelor arheologice.
Întreaga suprafață a fost afectată de-a lungul timpului de lucrările agricole, iar în multe zone prezența pânzei freatice a îngreunat cercetarea unor complexe, acestea fiind inundate. Pe întreaga suprafață au fost identificate 166 de complexe arheologice, majoritatea fiind gropi menajere sau gropi rituale, dar s-au găsit și urmele unor locuințe.
Singurul criteriu pentru încadrarea cronologică a acestor descoperiri îl reprezintă materialul ceramic. Din epoca bronzului au fost descoperite atât fragmente și vase ceramice fine, cât și grosiere, de culoare neagră și maroniu roșcat. Ca și forme ceramice, avem atât vase de tip sac, cât și oale și căni cu toarte supraînălțate și butoni. Unele aveau decor în relief, altele erau incizate sau cu motive geometrice. S-a remarcat prezența la un vas de culoare neagră a unor urme de vopsea albă. De asemenea, s-au descoperit obiecte de os în stare intermediară de prelucrare, precum și două fragmente de tipare .
Fragmentele de vase din epoca fierului sunt grosiere, majoritatea fiind de culori brun-roșcate, cu urme de ardere secundară. Se remarcă prezența în două gropi a unor fragmente ceramice lucrate la roată, tipice civilizației celtice. În aceeași zonă au fost descoperite câteva gropi cu material ceramic de factura dacică.
Informații obținute de la: Valentin Voișan, dr. Paul Pupeză