Lapidariul medieval și premodern constituie una dintre cele mai mari colecții de acest gen din țară, compusă din monumente arhitectonice romanice, gotice și renascentiste, din monumente sculpturale baroce, dintr-o colecție vastă de monumente funerare renascentiste, baroce și neoclasice și din colecția copiilor în ghips a diferitelor tipuri de monumente funerare și sculpturale medievale din Transilvania.
Câteva lucruri pe care, poate, nu le știi despre acest lapidariu și pe care ar fi util să le afli înainte să ne vizitezi:
Lapidariul medieval și premodern al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei conține una dintre cele mai valoroase colecţii de acest gen din țară, cu un număr de 603 de piese.
Societatea Muzeului Ardelean, precursorul muzeului actual, începând din jumătatea a doua a secolului al XIX-lea, a inițiat strângerea sistematică a elementelor arhitectonice provenite din demolările unor clădiri istorice transilvănene, majoritatea acestora din orașul Cluj. Așa avem azi o minunată colecţie de elemente arhitectonice ale caselor de locuit din Clujul Renașterii, felul în care erau decorate aceste spații private ale Clujului, primul oraș al Transilvaniei.
Lapidariul azi conține o colecție semnificativă de monumente funerare, arhitectonice și sculpturale din secolele XIII-XIX, intrând în colecție prin achiziţii, donaţii şi prin intermediul săpăturilor arheologice.-
Colecţia lapidariului a fost expusă prima dată publicului în anul 1903, din iniţiativa arheologului Béla Pósta, director al Colecției Numismatice și de Antichități a Societăţii Muzeului Ardelean, în demisolul clădirii centrale a Universităţii Clujene.
Cele mai spectaculoase monumente funerare sunt sarcofagele dedicate memoriei unor personalități marcante ale nobilimii transilvănene.
Arhitectura gotică din Transilvania este reprezentată prin cheile de boltă gotice ale bisericii parohiale Sfântul Mihail din Cluj și prin elemente arhitectonice variate ale Mănăstirii dominicane din Cluj, donate muzeului în urma restaurării edificiului.
În lapidariu sunt expuse primele monumente arhitectonice renascentiste din Transilvania, destinate decorării cetății episcopale din Gilău și cel mai timpuriu tabernacol din Transilvania, provenit din biserica reformată din Coveș (jud. Sibiu).
În cadrul lapidariului sunt expuse șase statui baroce care decorau inițial atica curții de onoare a castelului familiei Bánffy din Bonţida. Statuile au fost realizate între anii 1751-1753 de către unul dintre cei mai renumiți sculptori ai barocului din Transilvania, Johann Nachtigall, reprezentând diferite personaje din Metamorfozele lui Ovidiu.
Reamenajarea de azi își propune reorganizarea lapidariului pe criterii tematice și cronologice, precum și punerea în valoare a acestei colecții cu ajutorul unui design modern, interactiv, dedicat atât specialiștilor, cât și publicului larg.
Vă așteptăm să descoperiți sau să redescoperiți acest spațiu, într-o formă nouă!