Arheologie

În perioada 3-21 Iulie, a avut loc prima campanie de cercetare arheologică sistematică de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, pe anul 2023. Sub coordonarea lui Felix Marcu, responsabilul științific al sitului, alături George Cupcea și colectivul de specialiști al MNIT, și-au desfășurat practica de specialitate 12 studenți de la Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Au fost continuate cercetările la obiectivul Domus Procuratoris, reședința procuratorului financiar al Daciei Superior, iar eforturile susținute ale întregului colectiv de specialiști și studenți au dat roade spectaculoase.

Mulțumim tuturor pentru dedicare și efort!

Echipa MNIT Cluj

Între 3-21 iulie se va desfășura campania de cercetare arheologică sistematică a edificiului Domus procuratoris (reședința și sediul procuratorului financiar al Daciei Superior/Apulensis) de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Echipa de cercetare, coordonată de responsabilul științific al șantierului, Dr. Felix Marcu, managerul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, va realiza atât lucrări de arheologie, în cadrul cărora se vor utiliza metode și echipamente de ultimă generație în topografie, fotografie, fotogrammetrie, cât și de cercetări non-invazive (modelare digitală a terenului cu ajutorul dronei și geofizică – ex. magnetometrie, georadar).

Studenții Facultății de Istorie și Filosofie care doresc să efectueze stagiul de practică în cadrul acestui proiect vor avea așadar ocazia să învețe să folosească metode cu adevărat revoluționare și echipamente de explorări de ultimă generație, dezvoltând astfel deprinderi esențiale pentru arheologia modernă.

Cazarea, masa și buna dispoziție sunt asigurate.

Numărul de locuri este limitat, iar termenul limită de înscriere este 16.06.2023.

Vă așteptăm!

Pentru înscrieri: felix.marcu@mnit.ro, george.cupcea@mnit.ro

ARHEOLOGIE

CERCETĂRI ARHEOLOGICE

Arheologia sistematică presupune cercetările de întindere şi durată, executate conform unui proiect de cercetare multianual. Între cele mai cunoscute șantiere sistematice desfășurate de MNIT se numără șantierul de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana și Sarmizegetusa Regia, dar muzeul este implicat și în alte șantiere precum cel de la Apulum (Mun. Alba Iulia, jud. Alba. Palatul guvernatorului consular al celor trei Dacii), Cetatea Zânelor (județul Covasna, unde se păstrează una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți dacice din afara Munților Orăștiei), sau Situl arheologic Luna – Nod Rutier (județul Cluj, un sit care cuprinde două aşezări şi trei necropole, care aparţin epocii avare).

Șantierele preventive sau de salvare, fie că sunt lucrări de mare anvergură sau de mai mici proporții sunt o practica curentă  şi deosebit de importante în ceea ce privește cercetarea arheologică a MNIT.

Zona supusă cercetării arheologice preventive se află pe teritoriul actual al comunei Iclod (Nagyiklód / Grossikladen), jud. Cluj, la limita intravilanelor comunei Iclod și a satului Livada (Dengeleg), de-a lungul DN1C/E576, care trece la sud-est de aceasta. Suprafața cercetată de noi se află parțial în zona de protecție a sitului de la Iclod – Pământul Vlădicii și parțial în afara acesteia, spre nord-est. S-a decapat mecanic şi a fost cercetată întreaga suprafață de cca. 0,5 ha. În urma cercetării preventive s-au descoperit 71 de complexe arheologice: gropi (46), morminte (14) și șanțuri (11) datând din epoca neolitică, ce-a de-a doua epocă a fierului și perioada modernă/contemporană. Descoperirile făcute evidențiază ceea ce cercetările arheologice din vecinătate au confirmat deja: zona a fost intens ocupată de-a lungul timpului, descoperindu-se atât complexe funerare cât şi elemente de habitat.

Foto: suprafața după decaparea mecanică; artefactele de epocă neolitica. Paul Pupeză (resp. șantier), Szabolcs Nagy, Malvinka Urák

TOP