Cea mai valoroasă expoziție din istoria Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), organizată sub patronajul Ministerului Finanțelor și al Ministerului Culturii, și cu sprijinul Primăriei Șimleu Silvaniei, prezintă tezaure unice la nivel mondial, care includ bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din țară și din străinătate.
Cele mai importante artefacte ale expoziției fac parte din tezaurul de la Șimleu Silvaniei, descoperit în două etape (1797, 1889) și aflat în colecțiile Muzeului de Istoria Artei (Kunsthistorisches Museum) din Viena și ale Muzeului Național Maghiar (Magyar Nemzeti Múzeum) din Budapesta. Tezaurul al doilea de la Șimleul Silvaniei va rămâne o perioadă mai scurtă, până la începutul lui martie 2025. Acest tezaur este considerat una dintre cele mai importante descoperiri din perioada migrațiilor, atât la nivel regional, cât și european, iar artefacte din cele două tezaure sunt expuse pentru prima dată în Transilvania
Printre exponate se numără o fibulă spectaculoasă din aur masiv, decorată cu una dintre cele mai mari pietre de onix fațetate, care impresionează prin dimensiune și execuția excepțională. Obiectul este unic în lume și ilustrează bogăția remarcabilă a elitelor din secolul al V-lea p.Chr. Aceste fibule mari din aur făceau parte din însemnele imperiale și erau accesorii importante ale veșmântului de paradă al împăratului roman. Fibula cu onix din tezaurul de la Șimleu Silvaniei este cea mai impozantă piesă din categoria fibulelor imperiale care s-a păstrat până în zilele noastre.
Expoziția găzduiește și piese din tezaurul de la Pietroasele, cunoscut publicului larg sub numele de „Cloșca cu puii de aur”, piese din aur din mormintele princiare de la Apahida și din mormântul de la Florești-Polus Center (azi Vivo). Ne-am propus să prezentăm lumea acestor elite prin intermediul celor mai însemnate descoperiri arheologice, care evidențiază fenomene istorice și arheologice majore ce au influențat evoluția Europei și constituie o moștenire culturală comună pentru comunitatea europeană. Expoziția arată că epoca migrațiilor nu trebuie privită ca o perioadă întunecată, ci mai degrabă o epocă de tranziție din antichitatea târzie către o nouă eră, ea fiind catalizatorul pe care s-a clădit istoria statelor europene medievale. Evenimentul subliniază bogăția și diversitatea culturală a regiunii Dunării de mijloc, o zonă de o importanță strategică din antichitate și până astăzi
Instituții partenere / Partner Institutions / Partner intézmények: Magyar Nemzeti Múzeum / Muzeul Național Maghiar, Budapesta, Kunsthistorisches Museum Wien/ Muzeul de Istoria Artei, Viena, Muzeul Național de Istorie a României, București, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Județean Buzău, Instiutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române, Cluj-Napoca, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Ploiești, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, Târgoviște, Muzeul Județean Mureș, Târgu Mureș, Muzeului Național al Banatului, Timişoara, Muzeul de Istorie Turda
Muzeul este deschis de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00 (ultima intrare la 17:30), iar biletele pot fi achiziționate online pe site-ul: https://mnit.ro
___________________________________________________
Informații importante pentru vizita dumneavoastră la expoziția „Războinici uitați și podoabe eterne”
Pentru ca vizita dumneavoastră să fie o experiență completă, vă îndemnăm să parcurgeți expoziția alături de ghidul nostru, Rosamunda (care comunică în limba română, engleză și maghiară). Pentru a o asculta puteți folosi căștile și propriul telefon, sau puteți solicita un dispozitiv oferit de muzeu, pe care vă rugăm să-l lăsați la ieșire.
Rosamunda: https://bit.ly/3YWbYj4
De asemenea, vă rugăm să consultați imaginile cu regulile de vizitare:
INFORMAȚII IMPORTANTE PENTRU VIZITA DUMNEAVOASTRĂ
Pentru a vă asigura o experiență plăcută, vă rugăm să țineți cont de următoarele:
- Avertisment privind fotosensibilitatea: Expoziția conține lumini puternice, care pot cauza disconfort persoanelor cu epilepsie fotosensibilă sau alte afecțiuni medicale. Vă rugăm să fiți precauți.
- Avertisment despre spațiul imersiv: Există un spațiu imersiv care ar putea declanșa reacții de claustrofobie. Dacă sunteți sensibil la spații închise, puteți trece rapid peste această zonă.
- Ghid audio: Am creat un ghid audio prietenos pentru a vă îmbunătăți experiența. Urmăriți harta și ascultați povestea Rosamundei! Ea comunică în trei limbi: română, engleză și maghiară.
- Opțiuni de accesibilitate: Dacă aveți probleme auditive, puteți accesa o versiune scrisă a poveștii Rosamundei, folosind codul QR.
- Utilizarea dispozitivelor: Puteți folosi propriul telefon pentru ghidul audio sau puteți solicita un dispozitiv oferit de muzeu, pe care vă rugăm să-l lăsați la ieșire.
- Limitarea accesului: Pentru o experiență plăcută, având în vedere dimensiunile spațiului expozițional și bogăția informațiilor, vă rugăm să înțelegeți că numărul vizitatorilor în spațiul expozițional poate fi limitat. În cazul grupurilor vă rugăm să țineți cont de această situație.
- Pentru copii: În cadrul expoziției avem și secțiuni dedicate copiilor, dar îi rugăm pe însoțitori să rămână în apropiere, pentru că există și zone cu conținut ce ar putea fi considerat sensibil pentru copii mai mici de 10 ani. Vă rugăm să țineți cont de acestea când planificați vizita.
- Avertisment privind zgomotul: În expoziție există unele zone care includ sunete puternice sau bruște. Persoanele sensibile la zgomote sau cu afecțiuni legate de auz, precum și copiii mici ar trebui să fie precauți.
- Politica privind fotografierea: Fotografierea este permisă în anumite secțiuni ale expoziției, dar vă rugăm să nu folosiți blițul pentru a proteja exponatele și pentru a nu deranja alți vizitatori.
- Avertisment privind timpul de vizitare: Din cauza bogăției de informații, vă recomandăm să vă planificați vizita astfel încât să aveți suficient timp să explorați expoziția în detaliu. Timpul mediu de vizitare este de minim 60 de minute.