august 2022, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
În luna august au fost expuse două fragmente ale unui covor anatolian din secolul al XVII-lea, din patrimoniul muzeului de istorie clujean, precum și o copie întregită a acestuia. Replica a fost confecționată recent la Sultanhanı (Republica Turcia) și a fost primită de muzeul clujean ca donație din partea domnului Ștefan (Stefano) Ionescu, un reputat specialist în covoare orientale, stabilit la Roma.
Cele două fragmente originale constituie un covor de rugăciune din prima jumătate a secolului al XVII-lea, provenind din Anatolia de Vest și făcând parte din grupa covoarelor așa-zise „de Transilvania”, denumire convențională ce a fost adoptată la începutul secolului XX, tocmai datorită prezenței masive a acestui gen de covoare în Transilvania. Fragmentele care au fost expuse în cadrul miniexpoziției au fost achiziționate de fostul Muzeu Național Ardelean din Cluj la începutul secolului al XX-lea. După toate probabilitățile acestea au făcut parte din patrimoniul unei biserici reformate din Transilvania.
În realizarea replicii au fost folosite fotografii de calitate din fototeca MNIT ce au fost întregite cu motive preluate de la covoare similare, în urma unui studiu aprofundat. Toate acestea au permis realizarea unui desen nod-cu-nod efectuat de către Ana Jankar, studentă la Facultatea de Arhitectură din Sorrento (Italia), care a urmat cursul de design al covoarelor din cadrul programului Building Beauty, susținut în orașul respectiv de specialistul american Christopher Andrews.
Replica propriu-zisă a covorului a fost confecționată la Sultanhanı (o localitate între Aksaray și Konya, Turcia), în atelierul familiei Solak. Datorită densității nodurilor (în cazul de față cu 2500 noduri/decimetru) țesutul propriu-zis a durat 5 luni, fiind efectuat de către Hanife Solak. În cadrul procesului s-a folosit lână toarsă manual de femei din satul respectiv, în culori naturale și folosind tehnica tradițională a covoarelor înnodate turcești.
Mulțumim și pe această cale domnului Șefan Ionescu pentru donația sa generoasă și valoroasă.