30 mai 2023
Dăm startul înscrierilor la cea de a cincea activitate din cadrul proiectului de educație muzeală realizat în parteneriat cu Asociația HaiHui printre cuvinte: „Cele 12 papirusuri. De la viață la nemurire în Egiptul Antic”. Tema activității este: „Amuletele” – cult și magie”.
Ne întâlnim marți, 30 mai, ora 15 în spațiul aferent Expoziției „Zei și Muritori în Egiptul Antic” (etajul I).
Echipa alcătuită din Monica Bodea (muzeograf) și Luminița Bratu (profesor. înv. primar) vă vor întâmpina cu povești, istorie și ….ca de obicei cu surprize!
Programări: 0745392935 Monica; 0748989347 Luminița.
Locuri disponibile: 15 (activitățile de adresează copiilor cu vârsta între 6 și 10 ani).
”Amuletele” – cult și magie.
Aflate la modă din cele mai vechi timpuri, amuletele și talismanele vechi egiptene au fascinat prin forma, culoarea și simbolul lor.
Stâlpul Djed este o amuletă confecționată din lut ars smălțuit. Simbolizează reconstituirea coloanei vertebrale și refacerea trupului lui Osiris. Artefactul, cu o mare importanță în cadrul serviciilor religioase, este semnul emblematic al ceremoniei anuale de întregire a lui Tat, ceremonie ce comemorează moartea și reînvierea lui Osiris. Cele patru linii inscripționate reprezintă atât punctele cardinale cât și cele patru elemente: aerul, apa, focul și pământul. Are rol de protecție împotriva inamicilor dar și de a atrage auspicii bune pentru stabilitatea și păstrarea puterii. Pusă la gâtul defuncților, are rol de ai proteja în călătoria prin lumea subpământeană.
O amuletă de piatră reprezintă un peşte Tilapia. Datorită modului de reproducere prin depunerea icrelor în gură, peștele tilapia simboliza pentru vechii egipteni reînnoirea vieții, regenerarea spontană. Purtătorul acestui tip de amuletă putea spera la asimilarea calităților și trăsăturilor pe care le avea peștele. În morminte, amuletele pește erau uneori depuse ca substitut pentru hrană, dar tilapia garanta renaşterea. Aceste amulete perforate sunt deseori cusute şi pe bandajele textile ale mumiilor.