17 octombrie 2023, ora 15.00, MNIT
Cea de a zecea activitate din cadrul proiectului de educație muzeală realizat în parteneriat cu Asociația HaiHui printre cuvinte: „Cele 12 papirusuri. De la viață la nemurire în Egiptul Antic”, are ca temă: ”Faraonul – Zeu întrupat”. Ne întâlnim marți, 17 octombrie, ora 15:00 în spațiul aferent Expoziției „Zei și muritori în Egiptul Antic” (etajul I).
Echipa alcătuită din Monica Bodea (muzeograf) și Luminița Bratu (profesor. înv. primar) vă vor întâmpina cu istorie, povești și…. ca de obicei cu surprize!
Programări: 0745392935 Monica; 0748989347 Luminița
Locuri disponibile: 15 (activitățile de adresează copiilor cu vârsta între 6 și 11 ani)
Un loc deosebit de important în panteonul egiptean îl ocupa faraonul. Conform mitologiei, Egiptul a fost guvernat mai întâi de zei, Ra însuși fiind primul faraon. Faraonii dinastiilor istorice, continuatorii vechilor dinastii divine, erau ei însiși zei, în calitatea lor dublă de fii și moștenitori ai zeilor. Fiecare faraon se năștea printr-o concepțire supranaturală, ca fiu al unei pământence și al zeului Ra. Urcarea faraonului pe tron era asemănată cu urcarea soarelui pe tronul lui Horus. Zeii însiși luau parte la ceremonia încoronării, purificând noul rege și oferindu-i puterea divină. Una dintre ceremonii consta în intrarea faraonul în templu, urmată de îmbrățișarea statuii zeului, act considerat ca transmitere necontenită a puterii divine. Dupa moarte, faraonul era adorat oficial într-un templu ridicat încă din timpul vieții lui.