Începând cu data de 31 ianuarie 2024
Una dintre misiunile esențiale ale muzeelor și implicit și a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei este prezentarea colecțiilor proprii. Ne străduim să oferim oportunitatea unică de a descoperi și de a interacționa cu patrimoniul nostru istoric prin expunerea artefactelor în expoziții, dar profităm și de potențialul pe care ni-l oferă spațiul digital, cu ajutorul căruia putem ajunge mai ușor la publicul nostru.
Catalogul virtual pe care îl lansăm este rezultatul unei documentări minuțioase realizate de specialiștii muzeului. Față de cataloagele fizice, acesta este mult mai accesibil și are posibilitatea de a fi actualizat în permanență. Catalogul urmărește să ofere o imagine cuprinzătoare și detaliată a colecțiilor muzeului, constituind o resursă în evoluție care să reflecte diversitatea și importanța istorică a obiectelor din patrimoniul muzeal.
Structurat pe colecțiile muzeului (Preistorică, Antică, Medievală și premodernă, Modernă, Contemporană, Numismatică și Istoria Farmaciei), acesta furnizează informații detaliate, acoperind practic întreaga gamă de informații disponibile în prezent despre fiecare obiect publicat.
Fiind construit pe structura unei baze de date complexe, catalogul beneficiază de posibilități extinse de căutare și filtrare a informației.
Prin cantitatea și calitatea datelor oferite, catalogul se adresează unui public divers, iubitor de istorie, dar poate constitui și un bun punct de pornire pentru cercetări științifice în domeniu.
Alături de informații, bunurile culturale sunt prezentate în imagini de înaltă calitate, permițând celor interesați să exploreze muzeul chiar de la ei acasă.
Catalogul virtual se află într-o fază incipientă și este într-o continuă extindere, având ambiția de a include în perioada următoare bunurile culturale relevante din impresionanta colecție păstrată de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
Un model deja implementat funcționează deja de mai multă vreme pentru biblioteca muzeului: