
Colecţia este expusă în cea mai veche farmacie din Cluj, atestată în secolul al XVI-lea. La început farmacia era una publică, controlată de către Consiliul Orășenesc. Ea a fost privatizată în secolul al XVIII-lea, cel mai cunoscut proprietar al său fiind Tobias Maucksch (1752-1802), farmacist privilegiat al orașului. Este remarcabil că farmacia a funcționat timp de secole în aceeași locație. În secolul al XIX-lea a ajuns în proprietatea familiei Hintz, care a deținut-o până la naționalizare, în anul 1949.
La originea colecţiei se află donaţia de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean, îmbogăţită pe parcursul timpului prin alte donaţii valoroase. Colecția a sporit odată cu naționalizarea farmaciilor, în perioada comunistă, astfel că ea acum reflectă activitatea farmaceutică din Transilvania între secolele XVI-XX. Profesorul Bologa a fondat în anul 1954 Muzeului Farmaciei din Cluj, situat în această veche farmacie a Clujului. Ulterior, Muzeul Farmaciei a primit numele de Colecţia de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.
Colecția include circa 2500 de bunuri culturale din întrega Transilvanie, majoritatea recipiente farmaceutice, dar și sticlărie și aparatură de laborator, cărți și documente și vechi leacuri (materia medica). Un alt lot important de obiecte îl reprezintă colecția deaparatură medicală, donată de către profesorul Manea. Cea mai importantă sală este vechea oficina, unde se vindeau medicamentele și care păstrează decorurile parietale pictate din secolul al XVIII-lea. Casa Hintz a fost restaurată, cercetările au dus la descoperiri importante legate de istoria clădirii și la extinderea subsolului, zona cea mai veche a construcției.