19 aprilie 2023
🏁Dăm startul înscrierilor la cea de-a patra activitate din cadrul proiectului de educație muzeală realizat în parteneriat cu Asociația ”HaiHui printre cuvinte”: „Cele 12 papirusuri. De la viață la nemurire în Egiptul Antic”. Tema celui de-al patrulea papirus este: „Scarabeul – de la animal la zeu”.
🏵Ne întâlnim miercuri, 19 aprilie, ora 15.00, în spațiul aferent expoziției „Zei și Muritori în Egiptul Antic” (etajul I).
Echipa alcătuită din Monica Bodea (muzeograf) și Luminița Bratu (profesor. înv. primar) vă va întâmpina cu povești, istorie și cu surprize.
📲Programări: 0745392935 – Monica; 0748989347 – Luminița.
Locuri disponibile: 15 (activitățile de adresează copiilor cu vârsta între 6 și 11 ani).
Introducere în atelier:
Vechii egipteni au observat comportamentul acestui mic animal și au ajuns să îl asocieze cu un zeu. Această insectă reușește să transforme o bucată de noroi/bălegar, într-o sferă perfectă, prin rostogolirea repetată. Această sferă, rostogolită de la est la vest, amintea de mișcarea soarelui, forma bilei fiind o altă simbolizare a astrului solar, mult venerat de egipteni. Soarele este izvorul vieții, iar observația că inclusiv puii de scarabeu se nasc din aceste bile de bălegar i-a determinat pe locuitorii din zona Nilului să asocieze scarabeul cu zeul Soare. Așa a devenit scarabeul Zeul Khepri – reprezentând soarele la răsărit, când iese din lumea subterană: un simbol al puterii de regenerare, de reînnoire.
Simbol a nemuririi, al renașterii, scarabeul era folosit în camerele mortuare ale faraonilor, fiind plasat în dreptul inimii. De-a lungul timpului a devenit un simbol folosit foarte des în amulete, bijuterii cu rol de protecție, de prosperitate și noroc, pentru toți cei care cred în el.