CLUJENII ȘI MAREA UNIRE DIN 1918
Expoziția aniversează desăvârșirea edificiului statal românesc prin Unirea Transilvaniei cu România proclamată la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Totodată sunt evocate o serie de personalități din Cluj, bărbați și femei, tineri și vârstnici, care și-au adus aportul la făurirea statului modern România, fapt pentru care merită pe deplin cunoașterea, prețuirea și recunoștința noastră.
Expoziția cuprinde zece panouri documentare cu texte sintetice și imagini ale unor piese și documente din patrimoniul muzeului. Acestea ilustrează o vastă tematică care cuprinde mișcarea de autodeterminare a românilor din Transilvania din toamna anului 1918, înființarea în Cluj a Senatului Național Român din Ardeal și a Gărzii naționale românești (2-3 noiembrie 1918), participarea delegaților clujeni la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, intrarea armatei române în Cluj (24 decembrie 1918) și instaurarea administrației românești la începutul anului 1919.
Publicul care dorește să afle mai multe despre evenimentele și întâmplările din acele zile istorice și pline de dramatism, de acum mai bine de un secol, are la dispoziție la standul muzeului și volumul aniversar bilingv Rememorând Marea Unire. Centenar 1918-2018. Pe lângă catalogul expoziției, aici sunt publicate și Notițele scrise zilnic de doamna Sidonia Docan, secretara Senatului Național Român din Cluj, participantă la Adunarea Națională de la Alba Iulia despre care nota:
„Alba Iulia, 1 decembrie 1918. Dimineața, după datină străveche, slujbă religioasă înainte de adunare. Lume imensă, grupuri pitorești de țărani din toate ținuturile. Cu mare emoție și mulțumire privesc aceste mândre și demne figuri, care au suportat atâtea încercări și crâncene nedreptăți, păstrând cumpătul și seninătatea.”
Coordonator proiect: dr. Ovidiu Muntean