Disparitățile de pe piaţa muncii din sectorul patrimoniului se datorează mai multor cauze. Atractivitatea unei cariere în sectorul patrimoniului cultural a scăzut în ultimele decenii, cauzele principale fiind salarizarea redusă și lipsa unor practici inovatoare de angajare care să contrabalanseze recompensa financiară modestă. De asemenea, tinerii absolvenți ai unor universități de profil nu sunt pregătiți în concordanță cu oferta de pe piața muncii, potențialii angajatori fiind astfel nevoiți să aplice practici ce se reflectă din statutul juridic special al angajaților și al tipului de muncă din sectorul patrimoniului cultural.
Astfel, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei este implicat în proiectul CultHeRit – Identificarea soluțiilor pentru disparități ale pieței muncii din sectorul patrimoniului cultural în regiunea Dunării prin îmbunătățirea accesibilității pentru tineri profesioniști, în cadrul unui parteneriat dintre 13 instituții și organizații din 8 țări, coordonate de Muzeul de Arte Aplicate din Ungaria [IMM] – lider de proiect și de următorii parteneri: Muzeul de Arte Aplicate [MAK] și Platforma Culturală a Austriei de Sus [KUPF] – Austria; Institutul Național al Patrimoniului [INP], Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei [MNIT] și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor [AJOFMBH] – România; Institutul Republican pentru Protejarea Monumentelor Culturale [RIPCM], Institutul Intermunicipal Subotica pentru Protejarea Monumentelor Istorice [IPCMS] și Sindicatul angajaților din instituțiile culturale [SKS] – Serbia; Muzeul de Arte Decorative [UPM] – Cehia; Institutul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural-Istoric și Natural [IPC] – Bosnia și Herțegovina; Muzeul de Arte și Meșteșuguri [MUO] – Croația; Centrul de Cercetare și Educație „Mansion Rakičan” [RIS] – Slovenia. Pe parcursul a 30 de luni (01.01.2024 – 30.06.2026), partenerii îşi propun să optimizeze piața muncii prin inducerea unor schimbări pozitive în practicile de angajare aplicate în prezent în sectorul patrimoniului cultural. Acest lucru se va realiza prin definirea și aplicarea unui model de angajare în instituțiile de patrimoniu cultural din țările participante din regiunea Dunării. Prin creșterea accesului la sectorul patrimoniului cultural pentru tinerii profesioniști, proiectul CultHeRit va contribui la încetinirea și inversarea migrației tinerilor cu studii superioare și la reținerea forței de muncă calificate în instituțiile vizate, sporind în același timp diversificarea forței de muncă sectoriale.
Obiectivul proiectului va fi îndeplinit printr-o serie de activități specifice:
- Realizarea analizei transnaționale a practicilor de angajare în institutele și muzeele din sectorul patrimoniului cultural în regiunea Dunării;
- Definirea modelului general de angajare a tinerilor profesioniști la nivelul parteneriatului;
- Aplicarea modelului prin angajarea unui tânăr profesionist timp de 1 an în 10 instituții parte din consorțiul proiectului;
- Evaluarea și îmbunătățirea modelului aplicat din trei perspective: a tânărului profesionist, a angajatorului și a experților externi;
- Optimizarea modelului general de angajare a tinerilor profesioniști pentru a fi utilizat ulterior la nivel regional;
- Elaborarea Studiului transnațional privind accesul la locuri de muncă și situația angajărilor în institutele și muzeele din sectorul patrimoniului cultural;
- Elaborarea Strategiei transnaționale privind îmbunătățirea accesului la locuri de muncă și a situației angajărilor în institutele și muzeele din sectorul patrimoniului cultural;
- Derularea unei campanii de vizibilitate și advocacy.
Printre subiectele abordate în cadrul întâlnirilor grupului de lucru se vor afla: statutul juridic și condițiile de angajare, egalitatea de gen, accesul la locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități și grupuri defavorizate, fezabilitatea soluțiilor identificate la nivel de parteneriat în context național etc. Membrii grupului de lucru vor contribui la definirea unui model de angajare general și dezirabil, la elaborarea unor recomandări în timpul testării modelului de angajare, la adaptarea și modificarea acestuia pentru a aduce o contribuție reală la îmbunătățirea situației ocupării forței de muncă din sectorul patrimoniului, cât și la elaborarea de analize și colectarea de date.
Prima etapă a proiectului este dedicată elaborării analizei transnaționale a practicilor de angajare prin furnizarea și colectarea de date pe baza metodologiei dezvoltată în cadrul consorțiului, care va viza analiza condițiilor actuale și a dinamicii de pe piața muncii din sectorul patrimoniului. MNIT, în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului, va colecta date privind practicile locale de angajare pentru a analiza programele universitare relevante, precum și așteptările studenților privind angajarea în sectorul patrimoniului cultural.
Alături de toți ceilalți parteneri, muzeul nostru va identifica soluții dezirabile și în același timp viabile pe scară largă pentru recrutarea, angajarea și păstrarea tinerilor profesioniști în sector, contribuind astfel la definirea unui model general de angajare a acestora, aplicabil la nivelul tuturor țărilor implicate în proiect.
După adaptarea la reglementările naționale, partenerii vor testa aplicabilitatea modelului prin angajarea timp de 1 an a unui proaspăt absolvent în unul din domeniile aflate în deficit de personal, care va lucra sub îndrumarea unui mentor.
Prin experienţa acestei etape, MNIT va contribui la definitivarea modelului de angajare și va transfera elemente ale acestuia în practicile interne din domeniul resurselor umane.
În cele din urmă, proiectul CultHeRit se străduiește să se asigure că sectorul patrimoniului cultural devine și rămâne un loc de muncă atractiv, care oferă o carieră ce vizează dezvoltarea profesională a tinerilor angajați, și își propune să contribuie la reținerea forței de muncă calificate, sporind în același timp diversitatea ocupațională și de vârstă în sector.
Proiectul CultHeRit – Identificarea soluțiilor pentru disparități ale pieței muncii din sectorul patrimoniului cultural în regiunea Dunării prin îmbunătățirea accesibilității pentru tineri profesioniști este parte din Programul de Cooperare Transnaţională Dunărea, instrument de finanţare al Interreg ce urmăreşte îmbunătăţirea aplicării politicilor şi programelor de dezvoltare regională în zona Dunării. Proiectul va fi implementat în perioada ianuarie 2024 – iunie 2026 și are un buget total de € 2.043.590, din care € 1.634.872 finanțare nerambursabilă.